maandag 30 juli 2018

Wat is de link tussen drukschakelaars en een zorgeloze kampeervakantie?

Marco Mogendorff
gemiddelde leestijd 3 minuten
Het mooie weer van de afgelopen weken zorgt ervoor dat ik het hele voorjaar al een beetje een vakantiegevoel heb. En mijn bezoek aan de firma Thetford bracht me de afgelopen week nog meer in vakantiestemming. Hoe dat kwam? Bij Thetford hebben ze een passie voor kamperen en reizen. En dan bedoel ik voor het toeren met de caravan of camper, het kamperen in tenten en het recreëren op het water met een boot.
Mobiele sanitaire systemen en koelkasten

Misschien zegt de naam Thetford je niet direct iets, maar dit bedrijf in Etten-Leur draagt al sinds 1971 bij aan zorgeloze vakanties. Ze zijn namelijk wereldwijd de marktleider in mobiele sanitaire systemen, koelkasten, kookapparatuur en toiletadditieven. Ze hebben een marktaandeel van rond de 50% op het gebied van campingtoiletten en koelkasten.

Thetford Barksdale

Milieubewustzijn

Thetford valt sinds kort binnen mijn rayon. Vandaar dat ik er langs ging om kennis te maken en om hun proces te leren kennen. Onderhoudstechnicus Philips Martha gaf me een uitgebreide rondleiding door de fabriek. Hij liet me zien dat ze naast de sanitaire systemen, koelkasten en kookapparatuur ook toiletvloeistoffen en onderhoudsproducten produceren (zoals vloeistoffen voor het chemisch toilet om onaangename geurtjes te onderdrukken). Deze middelen ontwikkelen ze in hun eigen laboratoria, waarbij milieubewustzijn een belangrijk aandachtspunt is. Daarnaast beschikt Thetford over faciliteiten voor het testen van alle producten die ze op de markt brengen. Het is mooi om te zien hoe het bedrijf proactief een milieu-, gezondheids- en veiligheidsbeleid heeft opgezet.

Thetford Barksdale

Beveiliging met Barksdale-drukschakelaars

In de Thetford-fabriek kom je opvallend veel Barksdale-drukschakelaars tegen. Ze worden ingezet bij de productie van de campingkoelkasten. Hierin wordt ter isolatie Polyurethaanschuim (PU) gebruikt. Dit schuim ontstaat door Isocyanaat met Polyol te mengen. Maar voordat dit proces kan plaatsvinden, dient de Polyol eerst gemengd te worden met pentaan. Om de goede vermenging te krijgen, moet de pentaandruk tussen de 10 en 12 bar liggen. Deze druk wordt nauwkeurig in de gaten gehouden met behulp van Barksdale-drukschakelaars.

Alarm bij te hoge of te lage druk

Daarna worden de Polyol en Isocyanaat gemengd. Om een goede schuimstructuur te krijgen moet dit in de juiste verhoudingen en onder gecontroleerde druk gebeuren. De druk mag niet te hoog zijn, bijvoorbeeld door verstopping van de spuitnozzles, of te laag door verstopping van de filters. Deze onder- en bovenwaarden worden in de gaten gehouden door Barksdale-drukschakelaars, die een alarm geven wanneer dit nodig is en het proces dan meteen laten stoppen.

Stikstofdeken

Bovenin de Isocyanaat- en Polyoltank bevindt zich een stikstofdeken met een druk van maximaal 0,5 bar, deze druk wordt ook door een Barksdale-drukschakelaar in de gaten gehouden en geeft een alarm geeft op het moment dat de stikstofdruk boven deze 0,5 bar komt. Zo kan er op tijd worden ingegrepen om ervoor te zorgen dat de druk niet te hoog oploopt in de tank en wordt de veiligheid van de medewerkers gewaarborgd.

Het was interessant om te zien hoe Barksdale-drukschakelaars op de machines van Thetford hun werk doen. En fijn om op deze zomerse lentedag kennis te maken met deze enthousiaste Barksdale-klant die me met de rondleiding in zijn bedrijf helemaal in vakantiestemming bracht.

Laat een reactie achter