dinsdag 17 maart 2020

Applaus voor onze helden van de zorg

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 3 minuten

Je hebt de oproep misschien al voorbij zien komen: “Applaudisseer dinsdag 17 maart om 20:00 uur voor de zorgverleners die dag en nacht strijden tegen het coronavirus.” Een mooi gebaar waar ik voor 100% achter sta, want applaus hebben al die harde werkers in de zorg zeker verdiend. Namens Hitma kom ik regelmatig bij ziekenhuizen over de vloer en ik weet hoe knetterhard daar wordt gewerkt. En nu we door het coronavirus met z’n allen in deze bizarre, onwerkelijke situatie zitten, blijkt maar weer eens hoe gelukkig we in Nederland mogen zijn met de uitstekende ziekenhuizen in ons land en de deskundige artsen en verplegers die daar werken.

Maatregelen

Uiteraard blijf ik nu even weg uit de ziekenhuizen (tenzij onze hulp nodig is bij technische vraagstukken die opgelost moeten worden om de gezondheid van patiënten en het ziekenhuispersoneel niet in gevaar te brengen). Net als al mijn collega’s hou ik me aan de maatregelen van de overheid om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg manieren om met collega’s en klanten in contact te blijven. En soms zie ik die klanten via LinkedIn voorbij komen, zoals het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. 

Hoe werkt een isolatiekamer?

In een video op de website van NH Nieuws geeft internist-infectioloog Joost Vermeulen van het Dijklander ziekenhuis ons een kijkje in één van hun isolatiekamers. Hij legt in zijn vlog heel duidelijk uit hoe een isolatiekamer werk. Als oplettende kijker zag ik meteen onze Kimo CPE-drukbewakingsinstrumenten in beeld komen. En hoewel ik mijn bijdrage aan de zorg zeker niet wil vergelijken met de inzet van alle zorgmedewerkers, ben ik wel trots dat wij bij Hitma kunnen bijdragen aan de bescherming van zowel de patiënten als het verplegend personeel.

Isolatiekamers zijn éénpersoonspatiëntkamers waar je via een sluis binnenkomt. Door de overdruk in de sluis kunnen bacteriën niet naar buiten. Deze druk wordt bewaakt door onze ruimtedrukdrukmeting. De lucht wordt door een luchtbehandelingskast en met verschillende filters gereinigd voordat deze de isolatiekamer in wordt geblazen. Wanneer de deuren vaak open en dicht gaan, raakt de luchtcirculatie verstoord en neemt de kans op infecties toe. Het is daarom zaak om net als in operatiekamers, het aantal deurbewegingen te beperken.  


Drukverschilmeting

Voorheen gebeurde drukverschilmetingen vaak alleen met analoge manometers, zoals de Magnehelic, die in de wand werden geplaatst. Op deze meters kan het drukverschil lokaal afgelezen worden. Soms zijn deze manometers nog wel in isolatiekamers aanwezig, maar dan puur als lokale meting als de druktransmitter in de technische ruimte of boven het plafond weggewerkt is. Steeds vaker vindt de drukverschilmeting plaats met digitale drukverschiltransmitters, zoals die in de video van het Dijklander ziekenhuis te zien zijn. Een groot voordeel is dat de metingen dan veel nauwkeuriger zijn en er lokaal (dus in de sluis en/of gang) ook een visuele en/of akoestische alarmering kan plaatsvinden. Uit de transmitter komt een uitgangssignaal dat het gebouwbeheerssysteem direct kan inlezen.

Helpen

Hitma kan ziekenhuizen helpen met hun isolatiekamers als dat nu nodig is. We kunnen ondersteunen als het gaat om vraagstukken rondom het meten van de onder- en overdruk en technische oplossingen bieden. Ook bedrijven die door de uitbraak van het coronavirus standaard patiëntenkamers snel moeten ombouwen naar quarantaine / isolatiekamers kunnen bij ons terecht. 

Schroom niet om mij te bellen, want applaudisseren voor de zorg is het minste wat ik kan doen, maar in deze tijd draag ik liever actief mijn steentje bij.

Laat een reactie achter