donderdag 1 januari 2015

Beleef de geschiedenis van Foxboro in Museum Soest

In Soest kunt u in Museum Soest een permanente expositie bezoeken over het industriële erfgoed van de gemeente. De expositie toont onder andere het verhaal van meer dan 30 jaar Foxboro in Soest. Het idee komt van ex-werknemers van Foxboro.


Beleef de jaren van Foxboro in Soest

De Amerikaanse producent van meet- en regeltechniekproducten Foxboro opende 55 jaar geleden een vestiging in Soest. Het bedrijf groeide uit tot een van de grootste industriële bedrijven in de gemeente. Foxboro werd in 1908 opgericht en begon onder de naam ‘The Industrial Instrument Company’. In 1915 veranderden de oprichters, de gebroeders Bristol, de naam in ‘The Foxboro Company’. De voornaamste activiteiten waren in de begintijd het bouwen van hoogtemeters voor vliegtuigen op basis van barometertechnieken. Daarnaast maakte de firma thermometers, snelheidsmeters en penrecorders (de voorlopers van ‘de zwarte doos’). Uiteindelijk specialiseerden ze zich in meettechniek voor de procesindustrie. 

Pneumatische instrumentatie

Direct na de Tweede Wereldoorlog zette Foxboro wereldwijd een netwerk op van handelsvertegenwoordigers die actief waren met verkoop, installatie, engineering en service. Tien jaar later was Foxboro wereldleider in process control met pneumatische instrumentatie. Op 12 maart 1959 werd Foxboro Nederland NV opgericht, een volle dochter van The Foxboro Company. Het was een fabriek(je) in Soest waar transmitters werden geassembleerd. Eind 1959 had Foxboro Nederland 10 werknemers. Dit aantal groeide naar ruim 600 medewerkers. Foxboro was in die tijd de grootste werkgever van de gemeente Soest. De vestiging werd het hoofdkantoor voor Europa.

European Digital Systems Operations

In 1971 werd in Soest een divisie voor systemen opgericht: de European Digital Systems Operations. Deze zorgde voor de verkoop, implementatie en service van de procescomputers van Foxboro. Later werd Soest het hoofdkwartier voor systemen. In 1981, werd de afdeling Corporate Development and Engineering Systems opgericht. Deze afdeling speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Spectrum Series en later I/A Series producten. 

Foxboro Old Boys Network 

Vanaf 1987 daalde het marktaandeel. Het productiebedrijf in Soest werd in 1990 gesloten, maar de naam Foxboro bleef bestaan. Een grote groep oud-werknemers heeft zich verenigd en een deel daarvan komt jaarlijks enkele keren bij elkaar. Tijdens een van die bijeenkomsten kwam men op het idee van de expositie. De projectgroep ging enthousiast aan het werk, o.a. via het Foxboro Old Boys Network. Ze benaderde mensen, verzamelde materialen en stelde een inrichtingsplan op. Veel ex‐medewerkers deden schenkingen: instrumenten, foto’s, belangrijke brieven, kranten knipsels en persoonlijke attributen.

Dit jaar wordt de expositie wellicht uitgebreid met de digitale ontwikkelingen die plaatsvonden tussen 1970 en 1990. Van de eerste computers, het oprichten van EDSO (European Digital System Operations), via de SPECTRUM line of integrated systems naar introductie I/A Systems in 1986. 

Samenwerking met Hitma

1 januari 2009 werd Hitma Process de officiële vertegenwoordiger van de Foxboro-/Eckardt procesinstrumentatie in Nederland en België. Foxboro viel toen onder Invensys Process Systems N.V. (IPS), inmiddels overgenomen door Schneider Electric. De serviceafdeling van Hitma is erkend als geautoriseerd service partner op het hoogste niveau, FASP (Foxboro Authorized Service Provider), voor alle Foxboro/Eckardt-producten. Hitma verzorgt ook trainingen over de Foxboro/Eckardt-instrumentatie, bijvoorbeeld de training Pneumatische Procesinstrumentatie in samenwerking met Skilledin en Albeda College. Bekijk hier de interviews met deelnemers aan onze training Pneumatische Procesinstrumentatie.


Openingstijden Foxboro-expositie

U kunt Foxboro-expositie in Museum Soest bezoeken op woensdag (alleen van 1 april tot en met 31 oktober), vrijdag (alleen van 1 juli tot en met 30 september) en zaterdag en zondag (gehele jaar). Raadpleeg de website voor de exacte openingstijden en opening tijdens feestdagen of neem telefonisch contact op met het museum.

(Met dank aan Museum Soest voor de medewerking en het fotomateriaal)

Laat een reactie achter