dinsdag 19 juli 2016

De meest gemaakte fout bij het selecteren van druksensoren voor ruimte drukverschilbewaking

Frank van Kooten
gemiddelde leestijd 2 minuten
Bij het selecteren van een drukverschilsensor voor ruimte drukbewaking zijn er nogal wat keuzes te maken. Staar je niet blind op de hoogste nauwkeurigheid, dit is namelijk nutteloos als de sensor op de langere termijn niet stabiel blijk te zijn. Hieronder ga ik in op de verschillende meetprincipes en de voor- en nadelen hiervan.
Drukverschilmeting met een membraan

We komen het nog dagelijks tegen; een Dwyer Magnehelic die wordt gebruikt om een over- of onderdruk in een ruimte te bewaken. Op zich is dit een prima instrument, maar door een piekdruk kan de meting gaan afwijken op het nulpunt. Controleer het nulpunt dus regelmatig, want dit kan verlopen.

Membraan drukverschilmeting

Als de drukverschilmeting ook op een gebouwbeheersysteem dient te worden aangesloten, zijn er ook transmitters die werken met een membraan meetprincipe. De Dwyer Magnesense is zo'n drukverschiltransmitter en voor de prijs levert het instrument een prima nauwkeurigheid en redelijk goede stabiliteit.

Micatrone heeft echter een membraan sensor ontwikkeld die ook op de lange termijn stabiel blijft. De Micaflex serie heeft namelijk een membraan waarvan de beweging met een optische cel wordt gemeten, hiermee is de sensor zeer nauwkeurig, maar ook zeer stabiel. De prijs ligt misschien wat hoger, maar er kunnen kosten worden bespaard doordat er geen monteur nodig is om goedkopere sensoren maandelijks op nul te stellen.

Drukverschilmeting met een piëzo element

Verreweg de meeste drukverschil transmitters op de markt werken met een elektronisch drukgevoelig meetelement, ook wel piëzo element. Deze sensoren zijn er in verschillende nauwkeurigheden, ze hebben echter allemaal dezelfde nadelige eigenschap. Ze verlopen namelijk allemaal op den duur op het nulpunt.

Drukverschilmeting met een piëzo element

Dit nadeel is echter te verhelpen, er zijn namelijk sensoren die het nulpunt automatisch kunnen corrigeren. Door een ingebouwd kleppenblokje worden de plus en min aansluiting kortstondig doorverbonden (zonder dat dit merkbaar is in de meting) en wordt het nulpunt automatisch gecorrigeerd. Naast zeer hoogwaardige transmitters, komen er ook steeds meer prijsvriendelijke transmitters met automatische nulstelling, zoals bijvoorbeeld de Kimo CP111 serie en de Produal PEL.

Stabiliteit boven nauwkeurigheid

Mijn advies is dan ook; kijk bij het selecteren van druksensoren naast de gewenste nauwkeurigheid, ook naar de stabiliteit. De kosten voor aanschaf zijn misschien wat hoger, maar je bespaart een hoop kosten op onderhoud.

Laat een reactie achter