Blog

Is er een oplossing voor condensatieproblemen bij ultrasone sensoren?

Ronald Vonk
gemiddelde leestijd 3 minuten

Condensatie is de meest voorkomende variabele bij het meten van een vloeistofniveau met behulp van ultrasone sensoren. En condensatie is zeker iets om serieus rekening mee te houden, want het verslechtert de meetbetrouwbaarheid van specifieke ultrasone sensoren. Veel gebruikers kiezen daarom voor duurdere radarsensoren om condensatieproblemen aan te pakken. Begrijpelijk, maar dat is tegenwoordig gelukkig niet meer nodig door de ontwikkeling van reflectie ultrasone sensoren.

Hoe beïnvloedt condensatie de functie van gangbare ultrasone sensoren?

Ultrasoon sensoren werken met behulp van geluidsgolven op frequenties hoger dan waarneembaar voor het menselijk oor. Wanneer druppeltjes zich vormen op een standaard horizontale ultrasone transmitter, dan verzwakken ze het akoestische signaal met 50% of meer.


Verzwakte signalen door condensatie

Deze verzwakte akoestische signalen zijn van invloed op de betrouwbaarheid van traditionele ultrasone sensoren. Naarmate de condensatie toeneemt en de akoestische signalen verzwakken, hebben standaard ultrasone sensoren moeite om zwakke niveausignalen te onderscheiden van andere sterkere signalen binnen de toepassing.


Wat gebeurt er met ultrasone sensoren tijdens bij condensatie?

Tijdens verhoogde condensatie zullen standaard ultrasone sensoruitgangen vaak pulseren tussen het niveau en andere retoursignalen. Vervolgens stabiliseren ze weer wanneer de condensatie afneemt. Je zult begrijpen dat je onder deze omstandigheden niet voor 100% kunt vertrouwen op de meetresultaten van de sensor. Vandaar dat er is gezocht naar een oplossing voor dit probleem. Dit resulteerde in de ontwikkeling van reflecterende ultrasone sensoren.

Waarom beïnvloedt condensatie de functie van reflecterende ultrasone sensoren niet?

In tegenstelling tot horizontale oppervlakken kunnen grote druppels niet aan gladde verticale oppervlakken hechten. Van dit gegeven heeft men gebruik gemaakt bij de ontwikkeling van reflecterende ultrasone sensoren. Door deze transmitters verticaal te installeren, loopt de condensatie van het transmitteroppervlak af en beïnvloedt deze de meting niet.


De betrouwbaarheid van de reflecterende ultrasone sensor wordt bepaald door de toegepaste sterkte van het akoestische signaal en het verwerkingsalgoritmen. Reflecterende ultrasone signalen blijven sterk tijdens condensatie doordat er geen afzwakking van het signaal plaatsvindt.

Wat gebeurt er met reflecterende ultrasone sensoren tijdens de condensatiecyclus?

De condensatiecyclus heeft geen invloed op de reflecterende ultrasone sensoren. Er gebeurt dus niets anders dan een continue betrouwbare niveaumeting.


Is er een reflecterende ultrasone niveausensor voor mijn toepassing?

Ja, reflecterende ultrasone niveausensoren zijn er in alle soorten en maten. Groot of klein, voor binnen of buiten, voor algemeen gebruik of voor intrinsiek veilige toepassing. Hoe uitdagend je toepassing ook is, er is een reflecterende ultrasone niveausensor voor te vinden. Ik help je graag bij je zoektocht.


Meer hulp nodig?

Ik kan me voorstellen dat je zeker wilt weten dat je de juiste niveautransmitter voor jouw applicatie aanschaft. Heb je hier vragen over? Ik help je graag.

0
01 maart, 2019

Update voor een "oude" buoyancy niveaumeting

Andre Visser
gemiddelde leestijd 5 minuten

Regelmatig komt er vanuit de industrie een verzoek bij Hitma om een aantal instrumenten na te zien, te herstellen of te kalibreren. Vooral tijdens productiestops is het gebruikelijk om na te gaan of de apparatuur nog wel correct functioneert. Als dit tijdig met de leverancier wordt afgestemd, is er in principe geen vuiltje aan de lucht. Je plant de werkzaamheden in en zorgt ervoor dat de nodige materialen en apparaten er dan zijn. Het wordt natuurlijk een heel ander verhaal als een klant opeens een paar dagen van tevoren pas belt over een servicebezoek bij een stop.

Spoedklus in vakantietijd

In dit geval betreft het ook een ‘op-het-laatste-moment-actie, en bovendien midden in de vakantietijd. Een lastige situatie, want we hadden op dat moment geen menskracht beschikbaar om de klus op locatie bij de klant uit te voeren. Wat nu? Gelukkig is er bij Hitma ook nog de binnendienst die deze werkzaamheden kan oppakken. Dus werd afgesproken om de instrumenten dan maar op te sturen. Wij zouden ze dan meteen controleren en na een dag weer terugsturen. Zo gezegd, zo gedaan. Op de afgesproken dag ontvingen wij een pallet met meetapparaten en hulpstukken.

Niveautransmitters met lange levensduur

Het stilleven dat je op deze foto ziet, heeft zo te zien al heel wat praktijkervaring opgedaan. Het zijn level transmitters die werken volgens de wet van Archimedes. De opwaartse kracht van een voorwerp in een vloeistof wordt hiermee gemeten. Met de juiste instellingen kan zo een zeer nauwkeurige niveaumeting worden gedaan. De gewichten die eraan hangen heten dan ook eigenlijk verdringers.


Hier zie je twee verschillende level transmitters in een proefopstelling. Bij de linker unit hangt de verdringer eraan, aan de rechter hangt een bakje met gewichten. Hiermee simuleer je de verdringer, en dat is wel zo makkelijk als het bijvoorbeeld een buis van 2 meter lang zou zijn.


Instrumenten opnieuw ‘inleren’

Op deze foto krijgt de unit een update. Na deze update moeten de specifieke afstellingen soms weer helemaal opnieuw worden “ingeleerd”. Gedocumenteerde parameters van de transmitter zijn hierbij onmisbaar. Bij verschil in gegeven en gewenste meetwaardes wordt altijd geïnformeerd bij de klant. Een instrument kan anders zijn ingesteld dan op papier staat! 


Een computer of laptop is onmisbaar voor het checken en ‘inleren’ van de meetwaarden. Er is heel specifieke software nodig voor een goede communicatie met deze transmitter. Vergis je niet, er zit een berg aan informatie in opgeslagen. Dat weten we bij Hitma als geen ander en daarom organiseren we ook zo nu en dan speciale Levelstar-trainingen in het veld bij onze klanten. Het is erg belangrijk om te weten hoe je met deze instrumenten om moet gaan.


Vervolgens worden de kalibratiegewichten geplaatst om het gewenste gewicht te krijgen. We gebruiken twee gewichten om de benodigde range (van 4 naar 20 mA) in te stellen en voor een lineariseringscheck ook nog eens 25, 50 en 75% van de range.


Aan de meetwaarde te zien, staan we er goed bij. Praktisch 4 mA. Nu de andere stappen nog en dan is het instrument gereed.

Klus geklaard

De klus is klaar. Het pakket is gereed om te worden verzonden. Het was even spannend door een afwijkend serienummer, maar we zijn er toch weer uitgekomen. Op naar de klant die snel de productie weer kan opstarten.


Nieuwsgierig geworden?

Ondertussen nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van buoyancy transmitters? Ga dan naar deze link en vraag meer informatie aan.

0
11 februari, 2019

Lufft WS10 Weerstation speciaal ontwikkeld voor Smart Buildings

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 3 minuten

Wie mij op Linkedin volgt, heeft het vast al een keer voorbij zien komen. Sinds enige tijd post ik af een toe foto’s van de WS10 die bij goede relaties van ons zijn uitgezet. Inmiddels is het zo ver, het Lufft WS10 weerstation is nu beschikbaar!

Waar het mee begon

Ruim 7 jaar geleden zijn wij bij Hitma gestart met de verkoop van weerstations specifiek voor gebouwautomatisering. Iets wat bijna een jaar heeft geduurd voordat dit echt werd geaccepteerd door de leverancier. Lufft is namelijk van oorsprong een fabrikant die weerstations maakt voor meteorologische en industriële toepassingen zoals bruggen, luchthavens en langs wegen. Met andere woorden oerdegelijk en zéér betrouwbaar, maar niet de goedkoopste.

Introductie

Eind 2017 kreeg ik te horen dat mijn productwensen om waren gezet naar een nieuw type weerstation. Op de VSK 2018 ontving ik het eerste prototype en vanaf mei mocht ik de eerste 5 stuks WS10 uitzetten bij klanten die de meetgegevens wilde delen. Lufft gebruikte deze data en praktijkervaringen om kleine bugfixes door te voeren. Vanaf de eerste week van augustus rollen de eerste 200 stuks van de band en natuurlijk heeft Hitma de eerste order al geplaatst om aan de vraag te voldoen.

Smart buildings

Nieuwe tijden vragen om nieuwe ontwikkelingen. Binnen gebouwen wordt steeds meer geregeld en hierdoor heeft het GBS ook betrouwbare meetdata nodig. Waar voorheen alleen de buitentemperatuurvoeler volstond, is nu ook het aantal W/m2 nodig om bijvoorbeeld gebruik te maken van de zonwarmte.

Lufft heeft daarom de WS10 ontwikkeld, een compleet weerstation onder de € 1000,- maar voorzien van alle parameters die je buiten kunt meten. Misschien iets minder nauwkeurig voor meteorologische toepassingen, maar nog steeds ruim voldoende voor de gebouwautomatisering.


Een van de unieke features, speciaal voor zonweringsturing

In plaats van een lichtsensor per gevel, berekent de WS10 de Azimut positie en de zonhoogte. De zonnehoek wordt berekend door de geografische locatie (interne GPS sensor) in combinatie met de datum en de tijd. Het weerstation heeft een Modbus-register voor de Azimut positie van de zon. Dit is de hoek gemeten vanaf het noorden gemeten in het horizontale vlak. Het tweede Modbus-register is de hoogte van de zon. Afhankelijk van het seizoen verandert deze hoek. De lichtsensor meet de lichtsterkte in Lux en de warmte inhoud van het zonlicht in Watt per m2. Met de combinatie van deze parameters, is o.a. zeer nauwkeurig de zonwering op een gebouw aan te sturen.

Momenteel zijn wij druk bezig 2 zeer speciale productvideo’s op te nemen. Eén specifiek over het weerstation, de andere over waar je op moet letten tijdens de installatie van een weerstation. Houdt daarom onze site en LinkedIn profiel in de gaten. Zodra deze af zijn, zal je deze zeker voorbij zien komen.

Nieuwsgierig geworden?

Ondertussen nieuwsgierig geworden naar wat de WS10 nu allemaal kan? Ga dan naar deze link en vraag meer informatie aan.