woensdag 9 maart 2016

Gaan luchtkwaliteitseisen in voedingsindustrie drastisch toenemen?

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 4 minuten
Als u in een ziekenhuis werkt of in de farmaceutische industrie, dan weet u dat de beheersing van de luchtkwaliteit een top issue is. Denk maar aan de WIP-richtlijnen voor het borgen van de luchtkwaliteit in operatiekamers. Maar hoe zit het met dit soort beheersplannen voor een optimale luchtkwaliteit binnen de voedingsmiddelenindustrie?
Voedselveiligheidseisen

Hier dacht ik aan toen ik een artikel las op de branchewebsite voor de AGF-sector. Hierin gaf foodarchitect Herman Bessels aan dat hij verwacht dat de voedselveiligheidseisen binnen AGF-gebouwen drastisch gaan toenemen.

Hygiëne

Dat is natuurlijk geen vreemde gedachte. De ‘foodeisen’ worden steeds strenger en de voedingsmiddelenindustrie kan veel problemen voorkomen door extra aandacht te besteden aan hygiëne. Beheersing van de luchtkwaliteit kan daar zeker bij helpen.

Luchtkwaliteit voedingsmiddelen

Niets geïnfecteerd

Bessels is van mening dat de basis van hygiënisch bouwen is te zorgen dat er niets geïnfecteerd wordt. Nederland is volgens hem marktleider food safety en daar is een voedselveilig gebouw integraal onderdeel van. Bedrijfsgebouwen van bepaalde zaadveredelaars zouden qua hygiëne al grenzen aan die van een operatiekamer. Dat kan ik me goed voorstellen.

Besmettingsgevaar

De luchtkwaliteit in een operatiekamer is van grote invloed op de kans op wondinfectie na een operatie. Om de lucht zo schoon mogelijk te houden, wordt deze door luchtbehandelingskasten en filters gereinigd voordat deze de operatiekamer in wordt geblazen. Wanneer het OK-personeel veel heen en weer loopt of de deuren vaak open en dicht gaan, raakt de luchtcirculatie verstoord, waardoor de kans op wondinfecties toeneemt. Wat voor wondinfectie geldt, is natuurlijk ook van toepassing op besmettingsgevaar binnen een voedingsmiddelenproces.

Overdruk creëren

De oplossing ligt in het creëren van overdruk in een schone ruimte ten opzichte van de omliggende ruimtes. Dit gebeurt door meer schone lucht in de ruimte te blazen dan er wordt afgezogen. Hierdoor ontstaat er bij het openen van een deur altijd een luchtstroom van binnen naar buiten en kunnen schadelijk bacteriën en virussen niet in de schone ruimte komen.

Luchtkwaliteit voedingsmiddelen

Drukverschilmeting

Om te controleren of de overdruk aanwezig blijft, is bewaking noodzakelijk door middel van een drukverschilmeting. Hierbij wordt het drukverschil gemeten tussen de schone ruimte en de gang of een sluis.

Procesparameters

Er zijn verschillende oplossingen voor het meten van kritische procesparameters en het registreren en bewaken hiervan. De mogelijkheden lopen uiteen van instrumenten met audiovisuele alarmering die vlak in een wand kunnen worden gemonteerd en transmitters gemonteerd boven het plafond of technische ruimte, tot maatwerkoplossingen met touchscreenbediening en rood-groene statusindicatie.

Luchtbehandeling

Bij de bedrijven waar ik over de vloer kom, geef ik technische medewerkers handvatten om de kritische procesparameters te bepalen. We stemmen af welke metingen nodig zijn om een correcte werking van de luchtbehandeling te realiseren. Dit zijn bijvoorbeeld ruimtedrukverschilbewaking, deurtellers, drukverschilmeting over filters, temperatuur- en luchtvochtigheidsmeting van toe- en afvoerlucht en flowmeting van de hoeveelheid ingeblazen en afgezogen lucht.

Controle en kalibratie

Sensoren die kritische parameters meten, dienen jaarlijks gecontroleerd te worden op nauwkeurigheid en functioneren. Wijkt een sensor af, dan zal deze gejusteerd moeten worden. Elke sensor wordt op deze wijze voorzien van een nieuw kalibratiecertificaat. Dit kan meestal niet met standaard HVAC-sensoren. Hiervoor worden hoogwaardige sensoren ingezet.

Oplossingen die werken in cleanrooms en operatiekamers zijn zeker ook geschikt voor schone ruimtes in de voedingsmiddelenindustrie. Daar ben ik van overtuigd en ik ga me er zeker de komende tijd verder in verdiepen.

Laat een reactie achter