donderdag 6 juli 2017

Is uw productieproces van levensmiddelen wel veilig?

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 3 minuten
U kent het wel, u heeft te weinig uren in een dag en dan is het ‘opeens’ etenstijd. U heeft niet altijd zin om uitgebreid te koken, maar gelukkig bestaan er ook kant en klare maaltijden. Misschien staat er nog één in de koelkast? Gemak dient de mens! Maar is het eten na een tijdje nog wel goed? En zo ja, hoe kan dat dan? De houdbaarheid is van vele factoren afhankelijk zoals: kwaliteit van de grondstoffen, verwerkingsmethode, distributie- en opslagcondities, hygiëne, maar ook luchtcondities tijdens het productieproces.
Schone productieruimtes

Om het risico van voedselbesmetting zo klein mogelijk te houden worden veel productieruimtes verbouwd tot een high/medium care of cleanroom afdelingen. Het primaire doel van zo’n ruimte is het voorkomen van microbiologische vervuiling. Dit houdt rechtstreeks verband met de houdbaarheid van het voedsel. Microbiologische vervuiling kan ontstaan door bijvoorbeeld de hygiëne van productiepersoneel, maar ook stofdeeltjes, insecten of productresten in machines.

Schimmel

Vervuiling voorkomen

Een fenomeen wat de laatste vijf jaar steeds actueler wordt is allergenenvervuiling. Zoals het woord al beschrijft, heeft dit te maken met allergieën. Een High-care of cleanroom omgeving draagt bij aan een beperking tot kruisbesmetting waardoor mensen met allergieën niet indirect in aanraking komen met bepaalde ingrediënten.

Drukhiërarchieën in productieruimtes

De productieruimte moet dus net zo schoon zijn als een operatiekamer of cleanroom. Verder speelt de temperatuur, relatieve vochtigheid en drukverschil een belangrijke rol. Door de positieve luchtstroming zal de lucht van de schoonste naar de minder schone ruimtes stromen en niet andersom. Bij een toegang met sluisdeuren, moet een minimale overdruk van ongeveer 10 Pa aanwezig zijn. Hoe hoger de luchtdichtheid in een ruimte, des te hoger de overdruk.

Cleanroom Hitma

Voldoende verse lucht

Voor een optimale luchtkwaliteit zal de lucht ook voldoende ververst moeten worden. Een luchtbehandelingssysteem geeft een zelfreinigend effect aan de ruimte. Onder normale omstandigheden wordt ongeveer 75% van de lucht gerecirculeerd en 25% verse geconditioneerde buitenlucht toegevoegd. Vaak worden net als bij OK’s deze luchthoeveelheden continue gemeten. Daarnaast dient de lucht goed verdeeld en afgevoerd te worden, om dode zones te voorkomen. Zo wordt de kans op condensvorming en schimmel zo klein mogelijk gehouden.

Monitoring en alarmering

Om aan te tonen dat het productieproces te allen tijde aan de gestelde condities heeft voldaan, worden deze meetwaarden in een monitoringsysteem vastgelegd. Waren alle luchtcondities binnen de grenswaarden tijdens productie? Krijgen de operators wel een melding als het drukverschil wegvalt bij een openstaande laaddeur? Binnen Hitma Instrumentatie hebben wij hier diverse meetoplossingen voor.

Laat een reactie achter