Temperatuurmeting ijsvloer Thialf Heerenveen

Al sinds 1967 biedt IJsstadion Thialf in Heerenveen de beste omstandigheden om wereldprestaties van topsporters mogelijk te maken. We zijn er trots op dat we met ons bedrijfsonderdeel ATAL via onze relatie Warmtebouw Utrecht een bijdrage hebben mogen leveren aan de temperatuurregeling van de vernieuwde ijsvloer van de ijstempel. 

Enorm project

Warmtebouw Utrecht heeft samen met hoofdaannemer Heddes, die verantwoordelijk was voor de bouwwerkzaamheden, een enorme inspanning geleverd om de complete installatie voor en in de ijsbaan te vervangen. Het vriessysteem, de waterbehandeling, de luchtbehandeling en de overdracht van warmte en koude; alles is vernieuwd. De oude ijsbaan is gedemonteerd en voorzien van nieuwe vloerkoeling, terwijl in het middenterrein en langs de ijsbaan vloerverwarming is aangelegd. Ook het luchtbeheersysteem is aangepakt, met nieuwe luchtbehandelingsunits en luchttoevoer vanuit luchtkanalen rondom de ijsbaanvloer en bij een tijdelijke voorziening ook vanuit het plafond.

Energiezuinige ijsfabriek

Ook de technische ruimtes zijn volledig gerenoveerd. Nieuwe, energiezuinige koelmachines met het automatische regelsysteem van Warmtebouw, koelen de ijsbaan en leveren tegelijkertijd de benodigde warmte.

Waar in het oude Thialf 24 cv-ketels stonden, wordt nu alle benodigde warmte uit de ijsfabriek gehaald. Samen met een warmtepomp en aardwarmte vormt dit het kloppend hart van een duurzaam en gasloos Thialf.

180 meetwaardeomvormers

Voor dit project is dus de complete installatie voor en in de ijsvloer vervangen. Dit omvat de vriesinstallatie, de waterbehandeling, de luchtbehandeling en de overdracht van de warmte en koude. Voor de ijsvloer hebben we ruim 180 stuks TEP-301 meetwaardeomvormers geleverd. 

Deze omvormers zetten het temperatuurweerstandsignaal van de aangesloten Pt100-sensor om naar een 4-20mA signaal. Via dit signaal wordt de temperatuur van de ijsvloer op 180 meetpunten geoptimaliseerd. De vernieuwde ijsvloer zorgt, in combinatie met de overige installaties, de kennis van de ijsmeesters en uiteraard de prestaties van de schaatsers zelf voor toptijden. 

Project gerealiseerd Nov. 2015