Nieuwe Lufft weerstations aangesloten op gebouwbeheersysteem

1-2 van 2
Wolter & Dros heeft in samenwerking met Hermans Elektra het nieuwe Lufft WS-600 weerstation geplaatst op een bouwproject in Amsterdam. Wat dit compacte weerstation o.a. uniek maakt, is dat het direct met 1 kabel op ModBus aangesloten kan worden. Bij deze toepassing is het gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem van Priva.Gemeten parameters worden gebruikt voor weersafhankelijke regeling en aansturing van de zonwering. In de WS-600 zijn geen lichtsensoren geïntegreerd, hiervoor heeft HITMA Instrumentatie zelf een oplossing ontwikkeld.

Parameters die door de WS-600 standaard worden gemeten zijn:

  • windrichting
  • windsnelheid
  • temperatuur
  • relatieve vochtigheid
  • luchtdruk/barometerstand
  • type neerslag (sneeuw/regen)
  • regenintensiteit

Van deze parameters worden o.a. de minimum, maximum en gemiddelde meetwaarden berekend.

Maatwerk masten

Voor de montage levert HITMA Instrumentatie kantelbare RVS-masten op maat. De masten kunnen optioneel worden voorzien van zijarmen voor een tweede weerstation, of een zijarm met een kubus voor lichtmeting.

Beschermen tegen blikseminslag

Door de ModBus-verbinding zijn er slechts 4 aders die beschermd moeten worden met een overspanningsbeveiliging. Omdat het weerstation altijd het hoogste punt van een gebouw is, moet deze beschermd worden tegen blikseminslag. Voor de UMB-weerstations van Lufft heeft u slechts 1 module nodig, wat een enorme kostenbesparing biedt ten opzichte van conventionele weerstations.

Nauwkeurig onder alle omstandigheden

De Doppler-radarregenmeter en ultrasone windmeter zijn standaard verwarmd uitgevoerd, waardoor ze bij elke weersconditie goed meten. De weerhut is geventileerd, zodat buitentemperatuur en relatieve vochtigheid ook bij mist en windstille condities nauwkeurig worden gemeten.

Nagenoeg onderhoudsvrij

De geïntegreerde ultrasone windmeter heeft geen bewegende delen. Hierdoor is het station nagenoeg onderhoudsvrij. Er is zelfs een speciaal adres aanwezig dat een statusmelding geeft. Zo weet u altijd dat het weerstation goed functioneert.