Blog

Update voor een "oude" buoyancy niveaumeting

Andre Visser
gemiddelde leestijd 5 minuten

Regelmatig komt er vanuit de industrie een verzoek bij Hitma om een aantal instrumenten na te zien, te herstellen of te kalibreren. Vooral tijdens productiestops is het gebruikelijk om na te gaan of de apparatuur nog wel correct functioneert. Als dit tijdig met de leverancier wordt afgestemd, is er in principe geen vuiltje aan de lucht. Je plant de werkzaamheden in en zorgt ervoor dat de nodige materialen en apparaten er dan zijn. Het wordt natuurlijk een heel ander verhaal als een klant opeens een paar dagen van tevoren pas belt over een servicebezoek bij een stop.

Spoedklus in vakantietijd

In dit geval betreft het ook een ‘op-het-laatste-moment-actie, en bovendien midden in de vakantietijd. Een lastige situatie, want we hadden op dat moment geen menskracht beschikbaar om de klus op locatie bij de klant uit te voeren. Wat nu? Gelukkig is er bij Hitma ook nog de binnendienst die deze werkzaamheden kan oppakken. Dus werd afgesproken om de instrumenten dan maar op te sturen. Wij zouden ze dan meteen controleren en na een dag weer terugsturen. Zo gezegd, zo gedaan. Op de afgesproken dag ontvingen wij een pallet met meetapparaten en hulpstukken.

Niveautransmitters met lange levensduur

Het stilleven dat je op deze foto ziet, heeft zo te zien al heel wat praktijkervaring opgedaan. Het zijn level transmitters die werken volgens de wet van Archimedes. De opwaartse kracht van een voorwerp in een vloeistof wordt hiermee gemeten. Met de juiste instellingen kan zo een zeer nauwkeurige niveaumeting worden gedaan. De gewichten die eraan hangen heten dan ook eigenlijk verdringers.


Hier zie je twee verschillende level transmitters in een proefopstelling. Bij de linker unit hangt de verdringer eraan, aan de rechter hangt een bakje met gewichten. Hiermee simuleer je de verdringer, en dat is wel zo makkelijk als het bijvoorbeeld een buis van 2 meter lang zou zijn.


Instrumenten opnieuw ‘inleren’

Op deze foto krijgt de unit een update. Na deze update moeten de specifieke afstellingen soms weer helemaal opnieuw worden “ingeleerd”. Gedocumenteerde parameters van de transmitter zijn hierbij onmisbaar. Bij verschil in gegeven en gewenste meetwaardes wordt altijd geïnformeerd bij de klant. Een instrument kan anders zijn ingesteld dan op papier staat! 


Een computer of laptop is onmisbaar voor het checken en ‘inleren’ van de meetwaarden. Er is heel specifieke software nodig voor een goede communicatie met deze transmitter. Vergis je niet, er zit een berg aan informatie in opgeslagen. Dat weten we bij Hitma als geen ander en daarom organiseren we ook zo nu en dan speciale Levelstar-trainingen in het veld bij onze klanten. Het is erg belangrijk om te weten hoe je met deze instrumenten om moet gaan.


Vervolgens worden de kalibratiegewichten geplaatst om het gewenste gewicht te krijgen. We gebruiken twee gewichten om de benodigde range (van 4 naar 20 mA) in te stellen en voor een lineariseringscheck ook nog eens 25, 50 en 75% van de range.


Aan de meetwaarde te zien, staan we er goed bij. Praktisch 4 mA. Nu de andere stappen nog en dan is het instrument gereed.

Klus geklaard

De klus is klaar. Het pakket is gereed om te worden verzonden. Het was even spannend door een afwijkend serienummer, maar we zijn er toch weer uitgekomen. Op naar de klant die snel de productie weer kan opstarten.


Nieuwsgierig geworden?

Ondertussen nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van buoyancy transmitters? Ga dan naar deze link en vraag meer informatie aan.

0
11 februari, 2019

Lufft WS10 Weerstation speciaal ontwikkeld voor Smart Buildings

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 3 minuten

Wie mij op Linkedin volgt, heeft het vast al een keer voorbij zien komen. Sinds enige tijd post ik af een toe foto’s van de WS10 die bij goede relaties van ons zijn uitgezet. Inmiddels is het zo ver, het Lufft WS10 weerstation is nu beschikbaar!

Waar het mee begon

Ruim 7 jaar geleden zijn wij bij Hitma gestart met de verkoop van weerstations specifiek voor gebouwautomatisering. Iets wat bijna een jaar heeft geduurd voordat dit echt werd geaccepteerd door de leverancier. Lufft is namelijk van oorsprong een fabrikant die weerstations maakt voor meteorologische en industriële toepassingen zoals bruggen, luchthavens en langs wegen. Met andere woorden oerdegelijk en zéér betrouwbaar, maar niet de goedkoopste.

Introductie

Eind 2017 kreeg ik te horen dat mijn productwensen om waren gezet naar een nieuw type weerstation. Op de VSK 2018 ontving ik het eerste prototype en vanaf mei mocht ik de eerste 5 stuks WS10 uitzetten bij klanten die de meetgegevens wilde delen. Lufft gebruikte deze data en praktijkervaringen om kleine bugfixes door te voeren. Vanaf de eerste week van augustus rollen de eerste 200 stuks van de band en natuurlijk heeft Hitma de eerste order al geplaatst om aan de vraag te voldoen.

Smart buildings

Nieuwe tijden vragen om nieuwe ontwikkelingen. Binnen gebouwen wordt steeds meer geregeld en hierdoor heeft het GBS ook betrouwbare meetdata nodig. Waar voorheen alleen de buitentemperatuurvoeler volstond, is nu ook het aantal W/m2 nodig om bijvoorbeeld gebruik te maken van de zonwarmte.

Lufft heeft daarom de WS10 ontwikkeld, een compleet weerstation onder de € 1000,- maar voorzien van alle parameters die je buiten kunt meten. Misschien iets minder nauwkeurig voor meteorologische toepassingen, maar nog steeds ruim voldoende voor de gebouwautomatisering.


Een van de unieke features, speciaal voor zonweringsturing

In plaats van een lichtsensor per gevel, berekent de WS10 de Azimut positie en de zonhoogte. De zonnehoek wordt berekend door de geografische locatie (interne GPS sensor) in combinatie met de datum en de tijd. Het weerstation heeft een Modbus-register voor de Azimut positie van de zon. Dit is de hoek gemeten vanaf het noorden gemeten in het horizontale vlak. Het tweede Modbus-register is de hoogte van de zon. Afhankelijk van het seizoen verandert deze hoek. De lichtsensor meet de lichtsterkte in Lux en de warmte inhoud van het zonlicht in Watt per m2. Met de combinatie van deze parameters, is o.a. zeer nauwkeurig de zonwering op een gebouw aan te sturen.

Momenteel zijn wij druk bezig 2 zeer speciale productvideo’s op te nemen. Eén specifiek over het weerstation, de andere over waar je op moet letten tijdens de installatie van een weerstation. Houdt daarom onze site en LinkedIn profiel in de gaten. Zodra deze af zijn, zal je deze zeker voorbij zien komen.

Nieuwsgierig geworden?

Ondertussen nieuwsgierig geworden naar wat de WS10 nu allemaal kan? Ga dan naar deze link en vraag meer informatie aan.

Wat is de link tussen drukschakelaars en een zorgeloze kampeervakantie?

Marco Mogendorff
gemiddelde leestijd 3 minuten
Het mooie weer van de afgelopen weken zorgt ervoor dat ik het hele voorjaar al een beetje een vakantiegevoel heb. En mijn bezoek aan de firma Thetford bracht me de afgelopen week nog meer in vakantiestemming. Hoe dat kwam? Bij Thetford hebben ze een passie voor kamperen en reizen. En dan bedoel ik voor het toeren met de caravan of camper, het kamperen in tenten en het recreëren op het water met een boot.
Mobiele sanitaire systemen en koelkasten

Misschien zegt de naam Thetford je niet direct iets, maar dit bedrijf in Etten-Leur draagt al sinds 1971 bij aan zorgeloze vakanties. Ze zijn namelijk wereldwijd de marktleider in mobiele sanitaire systemen, koelkasten, kookapparatuur en toiletadditieven. Ze hebben een marktaandeel van rond de 50% op het gebied van campingtoiletten en koelkasten.

Thetford Barksdale

Milieubewustzijn

Thetford valt sinds kort binnen mijn rayon. Vandaar dat ik er langs ging om kennis te maken en om hun proces te leren kennen. Onderhoudstechnicus Philips Martha gaf me een uitgebreide rondleiding door de fabriek. Hij liet me zien dat ze naast de sanitaire systemen, koelkasten en kookapparatuur ook toiletvloeistoffen en onderhoudsproducten produceren (zoals vloeistoffen voor het chemisch toilet om onaangename geurtjes te onderdrukken). Deze middelen ontwikkelen ze in hun eigen laboratoria, waarbij milieubewustzijn een belangrijk aandachtspunt is. Daarnaast beschikt Thetford over faciliteiten voor het testen van alle producten die ze op de markt brengen. Het is mooi om te zien hoe het bedrijf proactief een milieu-, gezondheids- en veiligheidsbeleid heeft opgezet.

Thetford Barksdale

Beveiliging met Barksdale-drukschakelaars

In de Thetford-fabriek kom je opvallend veel Barksdale-drukschakelaars tegen. Ze worden ingezet bij de productie van de campingkoelkasten. Hierin wordt ter isolatie Polyurethaanschuim (PU) gebruikt. Dit schuim ontstaat door Isocyanaat met Polyol te mengen. Maar voordat dit proces kan plaatsvinden, dient de Polyol eerst gemengd te worden met pentaan. Om de goede vermenging te krijgen, moet de pentaandruk tussen de 10 en 12 bar liggen. Deze druk wordt nauwkeurig in de gaten gehouden met behulp van Barksdale-drukschakelaars.

Alarm bij te hoge of te lage druk

Daarna worden de Polyol en Isocyanaat gemengd. Om een goede schuimstructuur te krijgen moet dit in de juiste verhoudingen en onder gecontroleerde druk gebeuren. De druk mag niet te hoog zijn, bijvoorbeeld door verstopping van de spuitnozzles, of te laag door verstopping van de filters. Deze onder- en bovenwaarden worden in de gaten gehouden door Barksdale-drukschakelaars, die een alarm geven wanneer dit nodig is en het proces dan meteen laten stoppen.

Stikstofdeken

Bovenin de Isocyanaat- en Polyoltank bevindt zich een stikstofdeken met een druk van maximaal 0,5 bar, deze druk wordt ook door een Barksdale-drukschakelaar in de gaten gehouden en geeft een alarm geeft op het moment dat de stikstofdruk boven deze 0,5 bar komt. Zo kan er op tijd worden ingegrepen om ervoor te zorgen dat de druk niet te hoog oploopt in de tank en wordt de veiligheid van de medewerkers gewaarborgd.

Het was interessant om te zien hoe Barksdale-drukschakelaars op de machines van Thetford hun werk doen. En fijn om op deze zomerse lentedag kennis te maken met deze enthousiaste Barksdale-klant die me met de rondleiding in zijn bedrijf helemaal in vakantiestemming bracht.