Blog

Hoe kan de papier- en pulpindustrie water en energie besparen?

Sascha de Jong
gemiddelde leestijd 3 minuten

De papier-, pulp- en kartonindustrie is een energie-intensieve sector met een hoog waterverbruik. Om één vel A4-papier te maken, is gemiddeld zo’n 10 liter water nodig. En alhoewel de ecologische voetafdruk per geproduceerde ton papier al met 40% is verminderd vergeleken met 1990, zijn verbeteringen volgens de sector nog steeds zeer welkom. Ook stoom speelt een belangrijke rol bij de verschillende stappen binnen het productieproces; van de grootschalige aanmaak van pulp tot de realisatie van het eindproduct. 

Stoom hergebruiken

Hoe kun je binnen de papier- en pulpindustrie water en energie besparen? Ten eerste door het optimaal hergebruiken van stoom. Als voorbeeld neem ik het droogproces: Dit is het duurste gedeelte van de procesinstallatie in de papierfabriek. Ten eerste omdat de droogpartij veel plaats in beslag neemt, en ten tweede omdat de productie van de stoom die nodig is om het papier te drogen, enorm veel energie kost. Om een voorbeeld te geven; het droogproces van de vezels kost 25% van het totale gebruik aan warmte en 20% van de elektriciteit. 

Ik las dat Smurfit Kappa hun CO2-uitstoot terugbrengt door het hergebruik van stoom. Met het systeem dat ze hiervoor gebruiken, is bij de papierfabriek in Roermond al ruim 4.000 ton minder CO2 uitgestoten.

Drukverschiltransmitters inzetten

Om het droogproces nog energiezuiniger te maken, kunnen er druktransmitters worden ingezet die de druk tussen het inlaat- en uitlaatkanaal continu monitoren. Op basis van het drukverschil kun je de warmteoverdracht optimaliseren en de droogsnelheid maximaliseren.

Dit zal resulteren in een hogere productie en een lager energieverbruik per geproduceerde meter papier.

Één transmitter, meerdere meetbereiken

De IDP10S van Schneider Electric is een robuuste en geavanceerde drukverschiltransmitter die ingezet kan worden in het papierproductieproces. Deze drukverschiltransmitters zijn standaard SIL2-gecertificeerd en meten een drukverschil met een nauwkeurigheid van 0,05% van de gemeten waarde.

Door de speciale FoxCal-technologie heeft één transmitter maar liefst 11 kalibratiecurves in een drukbereik van 0-414 bar. Hierdoor kan hetzelfde model drukverschiltransmitter worden ingezet voor meerdere meetbereiken, zonder verlies van nauwkeurigheid. Het grote voordeel hiervan is dat papierfabrikanten niet langer voor meerdere drukbereiken diverse transmitters op voorraad hoeven te houden als er verschillende drukken in een proces voorkomen. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op je voorraadkosten.

Handige opties zijn de geel en rood gekleurde ringen waarmee in de fabriek eenvoudig kleurcoderingen kunnen worden aangebracht voor bijvoorbeeld SIL-classificaties.

Klimaatdoelen

De papierbranche heeft dus de ambitie een milieuvriendelijke bedrijfstak te zijn, en hecht daarom veel belang aan een verantwoord energieverbruik. De sector committeert zich aan het nationale klimaatakkoord uit 2019 en de emissiereductiedoelstellingen die hierin zijn opgenomen: 49 procent CO2-reductie in 2030, 95 procent reductie in 2050 (ten opzichte van 1990).

De Nederlandse papier- en kartonindustrie is dan ook structureel bezig duurzamer en innovatiever te worden. Dat het continu monitoren van de druk tussen het inlaat- en uitlaatkanaal hieraan kan bijdragen, is een goede zaak.

25 februari, 2021

4 tips voor de installatie van ultrasone sensoren

Ronald Vonk
gemiddelde leestijd 5 minuten

Kennis delen is en blijft wat mij betreft één van de leukste onderdelen van mijn werk. Graag deel ik in deze blog wat tips hoe je een ultrasone transmitter het best kan installeren.  

1. Loodrecht tegenover het vloeistof oppervlak monteren

Wanneer je een ultrasoon niveau transmitter installeert, zorg er dan voor dat de sensor loodrecht tegenover het vloeistof oppervlak wordt gemonteerd. Op het moment dat de sensor niet op deze manier gemonteerd is en dus verkeerd uitgelijnd is, dan zal de echo onder een andere hoek weer het vloeistofoppervlak verlaten. Hierdoor komt het signaal later of zelfs helemaal niet retour bij de sensor. En dit levert dus een verkeerde meting op.

2. Voorkom obstakels bij het uitgaande signaal

Zorg ervoor dat het uitgaande signaal niet wordt gehinderd door obstakels zoals bijvoorbeeld een roerwerk of zuigleiding. Op het moment dat de tank een kegelvormige onderkant heeft, is het van belang om de sensor boven het diepste deel van de tank te plaatsen. Op deze manier krijg je het maximale signaal terug vanaf het vloeistof oppervlak. 

3. Voorkom condensatieproblemen, door gebruik te maken van reflectie ultrasoon sensoren

Als er druppeltjes vormen op een standaard horizontale ultrasone transmitter, wordt het akoestische signaal verzwakt met 50% en soms zelfs meer wat uiteindelijk de betrouwbaarheid van je meting kan verminderen. Op het moment dat je gebruik maakt van een reflecterende ultrasone sensor, dan kunnen de grote druppels niet aan het verticale oppervlak hechten (zie afbeelding).


Door de transmitter dus verticaal te oriënteren, loopt de condensatie van het oppervlak af en loopt je meting geen gevaar. Klik hier voor een voorbeeld van zo’n reflecterende ultrasone niveau sensor. 

4. Ring gebruik

De ring die wordt meegeleverd is niet alleen een afdichting, maar ook meteen een isolator van het ultrasone uitgangssignaal. Zeker in een stalen tank is het van belang dat de sensor in een kunststof verloopring wordt gemonteerd. 

Meer informatie?

Heb je vragen over de installatie van jouw niveau transmitter of wil je sparren over de plaatsing van een nieuwe sensor? Ik vind het leuk om daarin bij te dragen, geef me een belletje dan vinden we samen een passende oplossing. 

Drinkwater via een app

Chris Neyens
gemiddelde leestijd 4 minuten

Tegenwoordig heb je handige apps voor van alles en nog wat. Ik kan ook bijna niet zonder. Gemak dient tenslotte de mens

Walstroomplatform

Wist je dat schepen in diverse havens gebruik maken van een stroomvoorziening die werkt op basis van een 3G-verbinding? Het bedrijf Techelec uit Antwerpen maakt dat mogelijk met behulp van het Techmetrys walstroomplatform. Volgens Europese richtlijnen moeten schippers elektriciteit verplicht aan de kade afnemen (ze mogen in verband met de milieubelasting geen beroep meer doen op een dieselgenerator). Om dit technisch voor elkaar te krijgen, ontwierp Techelec in samenwerking met Schneider Electric en het Havenbedrijf in Antwerpen dit platform met elektriciteitskasten die op afstand worden gemonitord. Technici hoeven hierdoor niet altijd ter plekke te zijn als er een probleem is.

Service via sms

De binnenschipper moet zich van tevoren registreren, zodat de facturatie vlot kan verlopen. Bij het aanmeren hoeft hij enkel het ENI-nummer van zijn schip en het aansluitingsnummer van het stopcontact via sms door te sturen. Hij krijgt meteen een sms terug met een servicemelding waarin staat of de verbinding is gelukt.

Waterlevering

Na ingebruikname van de elektriciteitsvoorziening waren het Havenbedrijf en de binnenschippers lovend over de werking van de kasten. Hiervoor werd voor waterlevering nog gebruik gemaakt van oude kasten waar je 50 eurocent in moest gooien voor een bepaalde hoeveelheid water. Je kent het principe vast wel van de douches op de camping.

Partners Schneider Electric

Toen er behoefte ontstond aan een geautomatiseerd systeem voor water met een rekening achteraf, ontwikkelde de tak Walstroom van Techelec een soortgelijk systeem voor de drinkwatervoorziening op schepen. Opnieuw betrof het een samenwerking met Schneider Electric. En aangezien Hitma de veldinstrumenten van Foxboro – Schneider Electric levert, werden wij ook bij dit bijzondere project betrokken voor de flowmeting. Als Schneider-partners hebben we elkaar als het ware gevonden. Daarnaast werken Zeeland Seaports en Park-line mee aan het ‘walwaterplatform’.

Eerste units in gebruik in 2019

De eerste units werden vorig jaar  in gebruik genomen in de haven van Vlissingen. En ik mocht daar als leverancier van de magnetische flowmeter van Foxboro – Schneider Electric bij aanwezig zijn. Er werd voor een magnetische flowmeter gekozen, omdat water een geleidende vloeistof is. Met een magnetische flowmeter kun je dus uitstekend de hoeveelheid water meten die wordt afgetapt.

Het werkingsprincipe is eenvoudig: Schepen die water willen tappen, koppelen hun slang aan de kast die aan de kade staat. Ze drukken op de groene startknop om water te tappen en gebruiken de rode stopknop als ze klaar zijn. Met een groen of rood lampje wordt aangetoond of het proces goed verloopt of dat er een storing is. 

Handige app

Het betalingssysteem dat aan het systeem is gekoppeld, wordt beheerd door Park-line. De schippers kunnen met een app inloggen en zodra er op de startknop wordt gedrukt, gaat het water stromen. De magnetische flowmeter van Foxboro meet de watercapaciteit. Het instrument is gecertificeerd volgens wettelijke richtlijnen. Met een druk op de rode knop stopt de waterlevering en wordt via Park-line de rekening opgemaakt.

Flowmeter van Foxboro - Schneider Electric

Een modem zendt gegevens van de flowmeter naar Techelec en zij sturen het weer door naar Park-Line. Voor de uitlezing van de gegevens wordt gebruik gemaakt van Modbus-protocol. Bij stroomuitval schakelt het systeem over op een batterij. Er gaat dan automatisch een bericht naar Techelec. Ter beveiliging zit er een alarm op de deur van de kast. Zo kan de werking niet worden gesaboteerd. De leidingen zijn bovendien beschermd om in de winter bevriezing tegen te gaan.

Het is mooi om te zien dat een bijzonder samenwerkingsverband schippers, die de havens van Zeeland Seaport aandoen, ontzorgen bij het verkrijgen van schoon drinkwater. Ondertussen zijn ook andere havens gevolgd en staan er nog een aantal projecten klaar om te worden uitgevoerd.

Nu is het afwachten op een soortgelijke oplossing voor het terugnemen van afvalwater, bijvoorbeeld bij cruiseschepen. We houden het in de gaten…