maandag 2 november 2020

4 tips voor de installatie van ultrasone sensoren

Ronald Vonk
gemiddelde leestijd 5 minuten

Kennis delen is en blijft wat mij betreft één van de leukste onderdelen van mijn werk. Graag deel ik in deze blog wat tips hoe je een ultrasone transmitter het best kan installeren.  

1. Loodrecht tegenover het vloeistof oppervlak monteren

Wanneer je een ultrasoon niveau transmitter installeert, zorg er dan voor dat de sensor loodrecht tegenover het vloeistof oppervlak wordt gemonteerd. Op het moment dat de sensor niet op deze manier gemonteerd is en dus verkeerd uitgelijnd is, dan zal de echo onder een andere hoek weer het vloeistofoppervlak verlaten. Hierdoor komt het signaal later of zelfs helemaal niet retour bij de sensor. En dit levert dus een verkeerde meting op.

2. Voorkom obstakels bij het uitgaande signaal

Zorg ervoor dat het uitgaande signaal niet wordt gehinderd door obstakels zoals bijvoorbeeld een roerwerk of zuigleiding. Op het moment dat de tank een kegelvormige onderkant heeft, is het van belang om de sensor boven het diepste deel van de tank te plaatsen. Op deze manier krijg je het maximale signaal terug vanaf het vloeistof oppervlak. 

3. Voorkom condensatieproblemen, door gebruik te maken van reflectie ultrasoon sensoren

Als er druppeltjes vormen op een standaard horizontale ultrasone transmitter, wordt het akoestische signaal verzwakt met 50% en soms zelfs meer wat uiteindelijk de betrouwbaarheid van je meting kan verminderen. Op het moment dat je gebruik maakt van een reflecterende ultrasone sensor, dan kunnen de grote druppels niet aan het verticale oppervlak hechten (zie afbeelding).


Door de transmitter dus verticaal te oriënteren, loopt de condensatie van het oppervlak af en loopt je meting geen gevaar. Klik hier voor een voorbeeld van zo’n reflecterende ultrasone niveau sensor. 

4. Ring gebruik

De ring die wordt meegeleverd is niet alleen een afdichting, maar ook meteen een isolator van het ultrasone uitgangssignaal. Zeker in een stalen tank is het van belang dat de sensor in een kunststof verloopring wordt gemonteerd. 

Meer informatie?

Heb je vragen over de installatie van jouw niveau transmitter of wil je sparren over de plaatsing van een nieuwe sensor? Ik vind het leuk om daarin bij te dragen, geef me een belletje dan vinden we samen een passende oplossing. 

Laat een reactie achter