maandag 11 februari 2019

Update voor een "oude" buoyancy niveaumeting

Andre Visser
gemiddelde leestijd 5 minuten

Regelmatig komt er vanuit de industrie een verzoek bij Hitma om een aantal instrumenten na te zien, te herstellen of te kalibreren. Vooral tijdens productiestops is het gebruikelijk om na te gaan of de apparatuur nog wel correct functioneert. Als dit tijdig met de leverancier wordt afgestemd, is er in principe geen vuiltje aan de lucht. Je plant de werkzaamheden in en zorgt ervoor dat de nodige materialen en apparaten er dan zijn. Het wordt natuurlijk een heel ander verhaal als een klant opeens een paar dagen van tevoren pas belt over een servicebezoek bij een stop.

Spoedklus in vakantietijd

In dit geval betreft het ook een ‘op-het-laatste-moment-actie, en bovendien midden in de vakantietijd. Een lastige situatie, want we hadden op dat moment geen menskracht beschikbaar om de klus op locatie bij de klant uit te voeren. Wat nu? Gelukkig is er bij Hitma ook nog de binnendienst die deze werkzaamheden kan oppakken. Dus werd afgesproken om de instrumenten dan maar op te sturen. Wij zouden ze dan meteen controleren en na een dag weer terugsturen. Zo gezegd, zo gedaan. Op de afgesproken dag ontvingen wij een pallet met meetapparaten en hulpstukken.

Niveautransmitters met lange levensduur

Het stilleven dat je op deze foto ziet, heeft zo te zien al heel wat praktijkervaring opgedaan. Het zijn level transmitters die werken volgens de wet van Archimedes. De opwaartse kracht van een voorwerp in een vloeistof wordt hiermee gemeten. Met de juiste instellingen kan zo een zeer nauwkeurige niveaumeting worden gedaan. De gewichten die eraan hangen heten dan ook eigenlijk verdringers.


Hier zie je twee verschillende level transmitters in een proefopstelling. Bij de linker unit hangt de verdringer eraan, aan de rechter hangt een bakje met gewichten. Hiermee simuleer je de verdringer, en dat is wel zo makkelijk als het bijvoorbeeld een buis van 2 meter lang zou zijn.


Instrumenten opnieuw ‘inleren’

Op deze foto krijgt de unit een update. Na deze update moeten de specifieke afstellingen soms weer helemaal opnieuw worden “ingeleerd”. Gedocumenteerde parameters van de transmitter zijn hierbij onmisbaar. Bij verschil in gegeven en gewenste meetwaardes wordt altijd geïnformeerd bij de klant. Een instrument kan anders zijn ingesteld dan op papier staat! 


Een computer of laptop is onmisbaar voor het checken en ‘inleren’ van de meetwaarden. Er is heel specifieke software nodig voor een goede communicatie met deze transmitter. Vergis je niet, er zit een berg aan informatie in opgeslagen. Dat weten we bij Hitma als geen ander en daarom organiseren we ook zo nu en dan speciale Levelstar-trainingen in het veld bij onze klanten. Het is erg belangrijk om te weten hoe je met deze instrumenten om moet gaan.


Vervolgens worden de kalibratiegewichten geplaatst om het gewenste gewicht te krijgen. We gebruiken twee gewichten om de benodigde range (van 4 naar 20 mA) in te stellen en voor een lineariseringscheck ook nog eens 25, 50 en 75% van de range.


Aan de meetwaarde te zien, staan we er goed bij. Praktisch 4 mA. Nu de andere stappen nog en dan is het instrument gereed.

Klus geklaard

De klus is klaar. Het pakket is gereed om te worden verzonden. Het was even spannend door een afwijkend serienummer, maar we zijn er toch weer uitgekomen. Op naar de klant die snel de productie weer kan opstarten.


Nieuwsgierig geworden?

Ondertussen nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van buoyancy transmitters? Ga dan naar deze link en vraag meer informatie aan.

Laat een reactie achter